perjantai 25. tammikuuta 2013

Päivän albumi: Foxygen - We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic

Julistan We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magicin jo nyt vuoden 2013 parhaiden albumin nimien top kolmoseen.

Los Angelesista kotoisin oleva Foxygen (yksi hauskimmista bändin nimistä ikinä) on kahden 22-vuotiaan miehen vuonna 2005 perustama yhtye. Sam France (laulu) ja Jonathan Rado (kitara ja sähköurut) ovat ehkä joskus ajatelleet syntyneensä väärällä vuosikymmenellä ja lopulta päättäneet, ettei se sittenkään ole mikään ongelma. Myös 2000-luvulla voi tehdä kuuskytlukulaista poppia ja psykedeliaa, muokata todellisuutensa sellaiseksi kuin haluaa.

We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic on lähes täydellinen popalbumi, joka on tehty rakkaudesta vinyyliformaattiin. (Siksi tuntuukin vähän rikolliselta kuunnella levyä spotifysta ja cd:ltä.) Avausraita In the Darkness on Foxygenin versio Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandista, sillä poikkeuksella, että he eivät esittelekään kuuntelijalla yhtyettään, vaan pimeyden. Jo ensimmäisestä kappaleesta asti kuuntelija tietää mitä on tulossa, mutta silti jokainen kappale onnistuu yllättämään kekseliäisyydellään. Foxygenin esikuvat, Beatles, Dylan, Kinks, Rolling Stones, Doors ja MGMT-henkinen psykedeelinen Brooklyn-pop, kuuluvat kappaleissa niin selkeästi, että huomaan ihmetteleväni

a) miten näitä kappaleita ei ole kirjoitettu aiemmin
b) miten ne voivatkin kuulostaa silti niin originaaleilta.

Albumin lyriikat ovat täynnä nasevia lauseita, joita haluaisi siteerata mitä omituisimmissa paikoissa, ja yksityiskohtia, jotka tahtoisi itsekin huomata omassa elämässään.
But I hate to say I miss you cause you don't need me anymore
You politely say I miss you but we know you don't mean that anymore (No Destruction)
But you don't love me, that's news to me (Shuggie)
 If you believe in yourself you can free your soul (Shuggie)
And you can rearrange your mind
If it makes you feel fine
And you can loose your faith, faith
If it puts you in your place
And you can chew on gum
If it makes you have fun
(Oh Yeah)
Kaliforniassa varmaan paistaa aurinko näin keskitalvellakin, mutta itse joudun odottelemaan kesäkuuhun voidakseni asettautua nurmikolle ja laittaa We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magicin soimaan ja lukea Bob Dylanin muistelmia tai Patti Smithin elämäkertaa. Albumi saa haikailemaan 60-luvun New Yorkiin ja ajattelemaan vähän surumielisesti, että ehkä paras musiikki tosiaan tehtiin vuosikymmeniä sitten, ja nyt meidän täytyy vain kierrättää sitä, mikä on jo keksitty ja luotu. Ehken kuitenkaan lähde vielä näin pessimistiselle linjalle.

Summa summarum: Foxygenin debyyttialbumi We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic on loistava osoitus siitä, että vanhan kierrättäminen ja nykypäivään päivittäminen ei ole tylsää, vaan voi parhaimmillaan olla avain yhteen vuoden mielenkiintoisimmista levyistä. (Teen näitä 2013 toplistaennustuksia näin hyvissä ajoin.)

Albumin voi kuunnella kokonaisuudessaan täälläEi kommentteja: