sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Wonderwallin julkaisusta 21 vuotta

Sanat "I don't believe that anybody / Feels the way I do, about you now" ovat soineet radiossa, kodeissa ja karaokessa jo tasan 21 vuottaWonderwall julkaistiin 30. lokakuuta 1995.
Kappaleen kirjoittanut Noel Gallagher antoi veljelleen vaihtoehdon: Liam sai laulaa joko Wonderwallin tai Don't Look Back in Angerin. Liam valitsi Wonderwallin, vaikka hän ei pitänyt kappaleesta eikä pidä vieläkään: “Every time I have to sing it I want to gag”, 

Wonderwall ei totisesti ole Oasiksen suosiossa, sillä myös Noel tuntuu karsastavan kappaletta, joka räjäytti bändin suosion yhdessä yössä uusiin lukemiin. Mitä suuri yleisö rakastaa, sitä Noel ei voi kestää. "When people come up to me and say it’s one of the greatest tunes ever written, I think, ‘fucking hell, have you heard ‘Live Forever’?"

Noelin mukaan Wonderwall kertoo kuvitteellisesta ystävästä, joka pelastaa sinut itseltäsi. Kappaleen alkuperäinen nimi oli Wishing Stone. Lopullinen nimi Wonderwall on osittain kunnianosoitus The Beatlesille, sillä ensimmäinen Beatle-soololevy oli George Harrisonin vuonna 1968 julkaistu Wonderwall Music. Ilman Beatlesta ei tietenkään olisi ollut Oasista.

Wonderwallia on coveroitu kymmeniä kertoja. Se on kappale, jonka monet muusikot toivovat kirjoittaneensa. Parhaan coverin on tarjonnut Ryan Adams, ja jopa Noel Gallagher itse on todennut sen olevan alkuperäistä parempi. Vuonna 2009 keikallaan Noel sanoi yleisölle kertoneensa tämän myös Adamsille ja lisänneensä: "You can have that song, man, because we could never quite get it right." Gallagher on myös myöntänyt, että Adamsin version sovitus on vaikuttanut merkittävästi myös hänen omaan tapaansa soittaa Wonderwall livenä. 

Tämä Royal Albert Hallin versio on oma suosikkiversioni Wonderwallista. Adamsin vaikutuksen voi kuulla. 


Wonderwallin klassisessa musiikkivideossa ei näy basisti Paul "Guigsy" McGuigania, joka oli juuri lähtenyt yhtyeestä hermoromahduksen takia. Guigsy palasi myöhemmin, kun hänet korvannut ja Wonderwallin videossa oleva basisti Scott McLeod jätti bändin. Ihan mukava muisto kuitenkin McLeodille olla mukana yhtyeen katsotuimmassa videossa. 

Ja lopuksi kuulkaamme, kuinka Liam Gallagher kuvailee sanaa wonderwall: “A wonderwall can be anything. It’s just a beautiful word. It’s like looking for that bus ticket, and you’re trying to fucking find it, that bastard, and you finally find it and you pull it out, ‘Fucking mega, that is me wonderwall.'”Ei kommentteja: