keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Päivän albumi: Samae Koskinen - Hyvä päivä

Hei! Pahoittelut hiljaisuudesta! Olin kaksi viikkoa kestävällä musiikillisella eurotripillä enkä halunnut päivittää blogia kännykän kautta (tai siis menetin hermot kosketusnäytön kanssa ja kuvien lataaminen takkuili, ja menetin hermot uudestaan). Mahtavasta reissusta ja keikoista ja David Hasselhoffista lisää myöhemmin, koska nyt haluan sanoa pari sanaa kevään keväisimmästä levystä.

Olen vakuuttunut siitä, että jos päivän aloittaa Samae Koskisen Hyvä päivä -albumia kuunnellen päivästä oikeasti tulee hyvä. Onnellisuus on monesti kiinni omista vinoutuneista ajatusmalleista, mitä Samaekin yrittää albumillaan takoa kuuntelijan päähän. Jos ajattelet, että kaikki menee päin helvettiä, niin luultavasti et edes huomaa kaikkia ihania pieniä asioita ympärilläsi keskittyessäsi ärsyyntymään kaikesta. Ja vaikka ajattelisit itsestäsi negatiiviseen sävyyn, näkevät muut sinut todennäköisesti aivan toisella tavalla, niin kuin Hullu nainen -kappaleen kertosäkeessä todetaan: oot mulle kokonainen, vaikka palasina mielestäsi oot.
 
Kavereideni kommentit albumista ovat olleet vain ylistäviä: pakahduttava, laittaa hymyilemään. Se tekee saman minullekin. Samaen tekstit todistavat jälleen äidinkielen voiman, koska eivät tällaiset sanoitukset saisi samanlaista hymyä satunnaisen radiokuuntelijan huulille, jos Samae kirjoittaisi englanniksi. Suoruus ja kaartelemattomuus ovat Samaen valtteja eikä teksteillä ole niin paljon tulkinnan varaa kuin vaikka Olavi Uusivirran teksteissä, mutta tarvitseeko sitä edes olla? Jarkko Martikainen sanoi kerran, että miksi ihmeessä kirjoittaisit vaikeasti ymmärrettäviä tekstejä, koska eikö tarkoituksena ole, että sanoma menee perille? Niinpä.

Samaen sanomahan on se, että elämästä pitää nauttia ja on todella OK olla onnellinen. Ei hän pelkästä auringonpaisteesta laula, vaan käsittelee myös raskaita asioita, niitä hetkiä, kun aurinkoa ei ole näkynyt aikoihin. Mutta Samaella on taito ja uskallus löytää vaikeistakin asioista hyvä puoli. Elämä ei lopu eroon, muiden ihmisten mielipiteet eivät määritä sinua loppuelämäsi ajan, talven jälkeen tulee kesä. Elämä on sarja ylä- ja alamäkiä, mutta ne kaikki kuuluvat elämään ja rikastuttavat sitä - vastoinkäymisiäkin pitää vain osata katsoa oikeasta näkökulmasta.
Kaikki on tarpeellista, tulee kokemusta eikä mennyt enää palaa.
Ikävä on albumin surullisin kappale, mutta siinäkin on toivon pilke. Kertoja pohtii, mitä kaikkea olisi tehnyt erilailla ja että antaisi mitä vain, jos saisi nähdä hänet uudestaan - luultavasti pyytääkseen anteeksi. Itse ymmärrän sen niin, että vaikka kertoja ei ainakaan laulun aikana saa toivettaan toteen, on hän sentään oppinut jotain ja viisastuminen on aina hyvä asia. Toisin kuin usein suomalaisessa musiikissa laulun kertoja ei kuitenkaan jää vellomaan tähän tunteeseen ylenpalttisesti. Olit kaikki taas käsittelee ilmeisesti aika hankalasti päättynyttä parisuhdetta, mutta koska kertoja toteaa ei kaikkee voi kestää kuulija ymmärtää, että nykytilanne on kuitenkin parempi.

Ja onko kukaan kuullut kauniimpaa kappaletta ystävyydestä kuin Läski mulkku? Niinhän se menee, että tosiystävän kanssa pitkänkin tauon jälkeen tuntuu siltä, että voi jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Näihin teksteihin on helppo samaistua.

Olen tähän mennessä ylistänyt lähinnä sanoituksia, mutta täydelliseen albumiin tarvitaan myös loistavat sävellykset ja sovitukset. Levyn melodiat ovat hyvin samaemaisia (tiedät, mitä tarkoitan, jos olet kuunnellut Samaen muutkin albumit), sellaisia suoria ja nostattavia. Jousikvartetti tuo hienon lisän sovituksiin. Toisin sanoen kaikki toimii ihan pirun hyvin. Suosikkikappaleita on vaikea nimetä, mutta Hyvä päivä saa minut aivan mielettömän hyvälle tuulelle, Tuu esiin aurinko on yksi Samaen kauneimmista sävellyksistä koskaan, Ikävän riffi on erittäin koukuttava ja Mies jonka päässä pyörii kuolema pistää todella ajattelemaan.

Hyvä päivä on ehdottomasti Samae Koskisen paras sooloalbumi. Se on monipuolinen, mutta yhtenäinen ja sillä on kantava teema, joka ei ole hetkeäkään liian siirappinen tai epäuskottava. Samae on uskomattoman uskottava. Tässä maassa ei varmasti ole helppoa tehdä tällaista musiikkia ja kirjoittaa tällaisia tekstejä. Samae Koskinen on siis rehellisyytensä puolesta erittäin suomalainen, mutta toisaalta sanoitusten positiivisuus ja ilo aiheuttavaa kiinnostavan ristiriidan. Levyn kuunneltuaan olo on niin elämänmyönteinen, ettei sitä meinaa uskoa. Samae todella osaa vakuuttaa, että kaikki menee vielä ihan hyvin.

Muistetaanhan, että jonkun toisen onnellisuus ei ole minulta pois, joten mikset sanoisi heti aamulla: tänään on hyvä päivä.

Unohda siis elämäntaidon oppaat ja kuuntele Samae Koskisen Hyvä päivä täältä
Ei kommentteja: