tiistai 4. joulukuuta 2012

Päivän albumi: Jake Bugg - Jake Bugg


Chances, people tell you not to take chances
When they tell you that there aren't any answers
And I was starting to agree
But I awoke suddenly in the path of a lightning bolt
NME:llä on paha tapa vetää uusien artistien hehkutus vähän överiksi. Itselläni on mielessä etenkin vanha kunnon new rave -episodi, johon kaikilla meni hermot, ja The Horrors taisi päästä lehden kanteen ennen ensimmäisenkään ep:n julkaisua.

Mutta Jake Buggin hehkutuksen hyväksyn minäkin! Kaikkeahan pitää ilmeisesti verrata johonkin vanhaan, ja poika onkin saanut jo uuden Bob Dylanin tittelin kannettavakseen. Etenkin Simple As This on hyvinkin dylanmainen.

Jake Buggin Jake Bugg -debyytti ilmestyi reilu kuukausi sitten lokakuussa. Levyllä on 14 kappaletta, mutta yhtään niistä ei voi sanoa heikoksi tai marista, että tuon olisi voinut kyllä jättää pois ja että tekisi mieli hypätä seuraavaan kappaleeseen. Albumi on jännä sekoitus amerikkalaista folkia ja toisaalta selvästi brittiläisestä singer-songwriter-perinteestä ammentavaa soundia. Bugg todistaa, että osaa kirjoittaa sekä Lightning Boltin kaltaisia rouheita hittejä että Someone Told Men ja Brokenin tyylisiä akustisia balladeja. Tyylillisesti variaatiota on, mutta Buggin tunnistettava ja hieman nariseva ääni ja tulkinta pitää levyn täydellisesti kasassa.
Ja sitten ne lyriikat. Bugg on kirjoittanut lähinnä tarinoita tytöistä ja ihmissuhteiden vaikeudesta sekä Pohjois-Englannissa asumisesta, ei mitään turhanpäiväistä löpinää, vaan yllättävänkin oivaltavia tekstejä (tyyppi on edelleen 18!). Oma suosikkini on Seen It All, joka on tarina bileistä, joissa kaikilla on veitsi mukana ja loppuillasta joku puukotetaan.
I've seen it all
I've seen it all now
I swear to god I've seen it all
Nothing shocks me anymore after tonight 
Kokemukseni mukaan tämä voisi aivan hyvin olla tositarina.  Bugg on kotoisin Nottinghamista, jota joskus Shottinghamiksikin kutsutaan.Jake Buggissa on harvinaisen paljon potentiaalia. Pohjoisenglantilaisuus kuuluu musiikissa ja siitähän minä pidän. Odotan kyllä suurella mielenkiinnolla, osoittautuuko Jake Bugg Alex Turnerin kaltaiseksi todelliseksi musiikkineroksi. Buggin ura lähti raketin lailla nousuun viimeistään, kun pojan idoli Noel Gallagher päätti ottaa hänet mukaansa kiertueelleen. Bugg pääsi ensimmäistä kertaa ulkomaille ja soittamaan 8000 ihmisen edessä Euroopassa, ja nyt kiertue on vienyt Yhdysvaltoihin, jolloin mukaan liittyy myös Snow Patrol.

Täältä voi muuten ladata ilmaiseksi kiertueen promo-ep:n!

Jake Buggin debyytti menee itselläni vuoden kymmenen parhaan levyn joukkoon, mistä tulikin mieleen, että levykauppavisiitti olisi paikallaan. Myönnän, olen fani! Ja kuka sanoi, että nykynuorista ei ole mihinkään? Alan tuntea itseni vanhaksi, kun näitä 18-vuotiaita lahjakkuuksia löytyy...

 

Ei kommentteja: