torstai 9. toukokuuta 2013

Artistiesittelyssä: Håkan Hellström

Ruisrock julkaisi uusia artistikiinnityksiä pari päivää sitten, ja nyt minunkin tekisi mieli lähteä Turkuun heinäkuussa, koska suosikkiruotsalaiseni Håkan Hellström on buukattu festareille! Olen ollut Håkan Hellström -fani jo viitisen vuotta, mutta en ole koskaan onnistunut näkemään häntä livenä. Videoiden ja dvd:n perusteella meno keikoilla on melkoista.

Ylpeästi göteborgilainen Hellström on yksi naapurimaan suosituimmista artisteista ja hän vetää melkein Hartwall Areenan kokoisia paikkoja täyteen kiljuvia faneja. Toisaalta siksi olisi ehkä parasta nähdä hänet Ruotsissa, koska Hellström ei ole Suomessa kovin tunnettu, ja haluaisin ihan oikeasti todistaa omilla silmilläni sen hysterian ja nähdä merimiesasut. Hellström haaveili lukion jälkeen elämästä merillä, minkä takia hän esiintyi usein merimiespuvussa uransa alkuaikoina. Vielä yli kymmenen vuotta myöhemmin keikoilla näkyy merimiesasuun pukeutuneita faneja.

Voisin sanoa, että jokaisella ruotsalaisella on mielipide Hellströmistä. Iso osa rakastaa, mutta suosio on tietenkin tuonut mukanaan myös vihaajia. Hänen karuun ja vähän epävireiseen ääneen joutuu totuttelemaan, ja vanhempi väki paheksuu hänen julkista tupakoimistaan (mutta come on ruotsalaiset, sitten joka toinen teistä kuitenkin nuuskaa ja se on helt okej?). Hellströmiä rakastavat myös kriitikot.Håkan Hellströmin musiikillinen ura alkoi suomalaisillekin tutussa Broder Daniel -yhtyeessä, josta lähdettyään hän soitti muun muassa Honey Is Coolissa. Sooloura käynnistyi vuonna 2000 julkaistulla Känn ingen sorg för mig Göteborg -albumilla, minkä jälkeen hän on julkaissut kuusi albumia, yhden kokoelman ja yhden livelevyn. Seitsemäs pitkäsoitto, Det kommer aldrig va över för mig, julkaistiin 17.4. Hellström on korostanut rakkauttaan kotikaupunkiinsa Göteborgiin koko uransa ajan ja useissa lauluissa seikkaillaankin ympäri kaupunkia.
De sa till mig: "Far inte till Stockholm
För du blir aldrig mer densamma
In my opinion, om du gör det kom aldrig tillbaka"
För ett par bruna ögon for jag
Men Stockholm blir aldrig min stad
(Jag har varit i alla städer)


Itselleni Håkanin löytäminen viisi vuotta sitten oli todella tärkeää, koska olin valmistautumassa ensimmäiseen kesääni Tukholmassa. Ruotsin kielen taidon parantuessa olen oppinut ymmärtämään lyriikoita ja päässyt sitä kautta paremmin sisään kielen ilmaisutapoihin ja kulttuuriin. Se jos mikä tuntuu hyvältä.

Håkanin musiikissa nimittäin parasta on juuri lyriikat. Ne ovat täynnä erilaisia henkilöhahmoja, tarinoita rakkaudesta, ulkopuolisuudesta ja rohkeudesta. Melodiat puolestaan ovat hyvin riemukkaita, duurivoittoisia ja upbeat, niin kuin kunnon ruotsalaisen popmusiikin kuuluukin olla. Ennen toista albumiaan Håkan yhtyeineen matkusti Rio de Janeiroon harjoittelemaan, ja sambakouluissa kuullut rytmit selkeästikin vaikuttivat Hellströmin tuleviin sävellyksiin, jotka ovat yleisesti aika tanssittavia ja koukuttavia. Bändissä on yleensä laajennettu rytmiryhmä, joten bongot ja congat ja erilaiset kilkuttimet tuovat sovituksiin vähän sellaista lattarimeininkiä.

Kappaleet ovat kiinnittyneet paljon tiettyihin paikkoihin ja niissä mainitaan monia juttuja, jotka ovat varmasti itsestäänselvyyksiä ruotsalaisille, mutta minulle, kulttuurisesti ulkopuoliselle ei. Olin esimerkiksi pitkään ihmetellyt, että mitäköhän tuo Singoella tarkoittaa Känn ingen sorg för mig Göteborgissa, mutta viime kesänä ollessani jälleen kerran Ruotsissa kesätöissä tajusin, että Singoellahan on keksimerkki. Göteborgista lähtöisin tietenkin. Lopulta myös kävin kesällä Göteborgissa ja totta kai löysin itseni kävelemästä pitkin Magasinsgatania kuunnellen Håkan Hellströmin Magasinsgatania. Aurinko paistoi ja laukussani oli päätäni suurempi pulla odottamassa kaverin töistä pääsemistä.Hellströmistä on tehty myös aivan loistava Två steg från Håkan -dokumentti, joka kannattaa ehdottomasti katsoa (ja kuunnella, koska göteborgska on parasta ikinä), mikäli Hellström kiinnostaa yhtään. Dokumentti kertoo Hellströmin tavasta suhtautua häneen kohdistuviin odotuksiin ja idolin rooliin, ja kaikkea pitää tietysti koossa musiikki ja mielettömät keikat.

Kuten sanottu, Hellströmin lauluissa on todella kirjava joukko erilaisia henkilöhahmoja, ja näistä hahmoista on nyt tehty elokuva, joka julkaistaan kesäkuussa. Taustalla on totta kai hänen musiikkiaan, mutta Hellström itse ei varsinaisesti ole ollut mukana leffan teossa, auttanut vain tarvittaessa. Aika mielenkiintoinen projekti!

Kuuntele Håkan Hellströmin uusi Det kommer aldrig va över för mig -albumi täältä.

5 kommenttia:

J kirjoitti...

Tämä oli aivan loistavasti kirjoitettu artistiesittely! Itse en ole siis edes kovin kuunnellut Håkania, mutta tämän myötä saan kuunteluun uutta perspektiiviä.

Oona kirjoitti...

Hei kiitos paljon. :) Kyllä se vähän niin on, että jos bändi/artisti ei tule Briteistä tai USAsta (tai Suomesta), sen musiikin ymmärtämiseksi tarvitsee ehkä vähän enemmän taustatietoa. Ainakin se antaa nimenomaan sitä perspektiiviä. Håkan on ihana ja täydellistä kesämusiikkia, joten kannattaa todellakin laittaa tutustumislistalle!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno esittely, kiitokset! Tämän luettuani on vielä kivempaa lähteä huomenna Göteborgiin, lauantain 8.6. Håkan Hellströmin konserttiin. Keikka on varmasti hieno!

Anonyymi kirjoitti...

Göteborgin konsertti oli aivan mahtava! "Slottskogsvallens Kung", hehkutti Göteborgs Post seuraavana päivänä, eikä se ole yhtään liikaa sanottu Håkan Hellströmistä.

Keikka ja järjestelyt (ylimääräiset ratikkavuorot takaisin keskustaan yöllä) oli hoidettu tosi hyvin.

Eiliseen asti mietin, lähtisinkö käymään Ruisrockissa, mutta päätin etten halua pilata hyviä muistoja, Turun järjestelyt kun eivät oikein ole sujuvat.

Seuraavaa Håkanin omaa keikkaa odotellessa - hyvää kesää kaikille faneille!

- Kirsi

Oona kirjoitti...

Hei! Kiitos kommenteista. :) Vastaaminen on vähän jäänyt.

Mutta ihan mahtavaa kuulla, että Håkan on oikeasti livenä niin hyvä kuin olen olettanutkin, tosin nyt tulee kauhea hinku päästä itsekin keikalle... Eiköhän senkin aika vielä joskus tule. Miulla on taipumus päästä näkemään suosikkibändini livenä jossain vaiheessa. Miulla taisi olla pari ruotsalaista kaveriakin siellä keikalla.

Göteborg on kaupunkina sympaattinen. Toimivat keikkajärjestelyt kyllä parantavat itse keikkaakin parilla pisteellä!