tiistai 27. elokuuta 2013

Biisi: Joel Harries - For Years

Kuva: Kait Mordey
Kuuntelin Joel Harriesin For Yearsin monta kertaa ennen kuin tajusin, että tämä on hienointa kuulemaani uutta musiikkia moneen viikkoon. Jäin ehkä miettimään liikaa, mitä tästä tulee mieleen. Se häiritsi, koska yritin tavoittaa jotain tiettyä tunnetta tai hetkeä, johon tunsin tämän biisin tunnelman selkeästi johdattavan. Ehkä se hetki onkin vielä edessä päin.

Joka tapauksessa kappale tuntui niin tutulta, ihan kuin olisin kuunnellut sitä jo monta vuotta. Hämmentyminen johtui varmaan siitä. Mutta onneksi minun ja For Yearsin tiet kohtasivat tänään.

Harriesin musiikille lähin vertailukohde taitaa tällä hetkellä olla Bon Iver. For Yearsista jää päällimmäisenä muisto Harriesin uskomattomasta äänestä, jossa on jotain ben gibbardmaista tulkintaa. Kappale on vähäeleinen mutta voimakas. Sovitus tukee laulua saumattomast ja kitara, rummut ja basso täydentävät toisiaan niin hyvin, että ne ovat melkein sulautuneet yhteen.

Kesti monta kuuntelua ennen kuin tajusin edes, kuinka lyhyt kappale oikeasti on: alle kolme minuuttia. Biisin kevyt ja leijuva tunnelma kai huijaisivat aivoni jatkamaan kappaleen soittamista vielä laulun jo loputtua. Tähän kappaleeseen uppoaa, se vie mukanaan.

Ja sitten vielä ne lyriikat: tiivistä, yksinkertaista, osuvaa. 

You said:
Love, I'm tired of this, I feel so ashamed of you
'Cause we haven't been in love for years
every song that you sang, is a lie.

Harries on kotoisin Northamptonista, mutta asunee nykyään Lontoossa. Oman sooloprojektin lisäksi Harries soittaa kolmessa bändissä ja säveltää musiikkia koreografeille ja teatteriryhmille. Kyseessä on siis varsin tuottelias ja monipuolinen artisti. Kaiken lisäksi Harriesin yhtyeet soittavat jotain ihan muuta verrattuna hänen eteeriseen soolomateriaaliinsa. Esimerkiksi 72 % Morrisseyn musiikkiin voi tutustua täällä.

Harries on julkaissut kaksi sooloalbumia ja kaksi ep:tä. For Years on ollut kuunneltavana pari viikkoa. Kolmas albumi on alustavien tietojen mukaan nimeltään Hellish Rooms ja julkaistaneen vielä tänä vuonna.

Harriesin aiempaa tuotantoa voi kuunnella täällä.


Ei kommentteja: